AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa moesten dinsdagochtend een stapje terug doen. Beleggers incasseerden de koerswinsten van de afgelopen dagen. Verder kwamen er weinig impulsen uit de resultaten die Philips over het derde kwartaal presenteerde. De winstcijfers van het elektronicaconcern waren fraai, maar de vooruitzichten voor heel 2003 bleven naar de mening van analisten te voorzichtig.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Aan het einde van de ochtend noteerden de belangrijkste beurzen in Europa rood. Amsterdam deed het verhoudingsgewijs het slechtst, met een verlies van 0,5 procent. De AEX-index kwam daarmee op ,02 punten. Londen kende een verlies van 0,4 procent, net als Frankfurt. Parijs leverde 0,3 procent in.

De winst van Philips over het derde kwartaal kwam uit op 124 miljoen euro, ver boven de analistenverwachtingen. Beleggers reageerden echter teleurgesteld op de reserves die Philips uitsprak voor de resultaten over heel 2003. De hoop was dat het fraaie winstcijfer het concern de durf zou geven een krachtige winstverwachting uit te spreken. Philips zakte op het Damrak 3,5 procent weg naar 22,14 euro.

Een nieuwe vervroegde aflossing van obligatieleningen leverde KPN geen koerswinst op. Het aandeel liep 0,2 procent terug naar ,59 euro. Het telecomconcern is al enige tijd bezig via vervroegde aflossingen zijn schuldenberg af te bouwen.

Aan de bovenzijde van de AEX-fondsen prijkte Hagemeyer. Maar het handels- en distributiehuis herstelde zich met een winst van 2,6 procent minimaal van de enorme klappen die het de afgelopen dagen moest incasseren. Hagemeyer kan momenteel niet aan zijn verplichtingen voldoen, banken eisen snel maatregelen en het bedrijf ziet alleen een oplossing in de uitgifte van nieuwe aandelen.

In Frankfurt was Volkswagen een van de stijgers. Het aandeel steeg onder invloed van nieuwe verkoopcijfers van auto's in West-Europa met 0,5 procent. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa stond bovenaan met 0,7 procent winst. Het bedrijf profiteerde van een hogere waardering van een zakenbank.

Renault ging 0,3 procent omhoog. Het nieuwe model, Scenis, blijkt een succesnummer. De fabrikant van luxe goederen LVMH deed het minder. Aandelen werden van de hand gedaan nadat het bedrijf melding had gemaakt van een omzetdaling in het derde kwartaal. Later in de ochtend trad een herstel op. In Londen was Invensys eenzelfde lot beschoren. De Britse softwareontwikkelaar liep dinsdag vooruit op de presentatie van de halfjaarcijfers. De voorlopige winstcijfers voldeden niet helemaal. Het aandeel daalde meer dan 2 procent.

Euro

Op de valutamarkt ging de euro nog iets verder omlaag ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,1660 dollar, tegen 1,1690 op maandag. Ten opzichte van het Britse pond sterling stond de euro op 0,7030, tegen een slotstand van 0,7015 op dinsdag.