NIEUWEGEIN - Bouwconcern Ballast Nedam steekt niet langer geld in zijn kwakkelende Britse dochter. De geplande reorganisatie van Ballast PLC duurt te lang en is te duur. Het is daarom niet in het belang van het hele concern om nog langer extra financiering te verschaffen, aldus Ballast Nedam dinsdag.

De onderneming maakte tevens bekend dit jaar quitte te draaien. Het is voor het eerst dit jaar dat Ballast uitspraken doet over de verwachte winst. Over de eerste zes maanden bedroeg de winst 3 miljoen euro, tegen een verlies van 105 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het was voor het eerst sinds twee jaar dat de onderneming zwarte cijfers schreef.

Het staken van de financiering van de Britse dochter heeft volgens Ballast Nedam nauwelijks gevolgen voor het totale concern. Ballast PLC is begin dit jaar verzelfstandigd. Buiten een aantal garanties die gegeven zijn voor verschillende bouwprojecten, loopt Ballast Nedam geen risico. Zelfs niet als Ballast PLC failliet gaat, benadrukte het moederconcern dinsdag.

De Britse dochter van Ballast is al langer een zorgenkindje. Begin september kondigde de onderneming een nieuwe reorganisatie aan waarbij nog eens 275 banen moeten verdwijnen. Eerder vervielen van de 1500 banen in een poging Ballast PLC winstgevend te krijgen.

Ballast Nedam splitste begin dit jaar in een Nederlandse poot en de internationale activiteiten. Buiten de Britse dochter had Ballast toen nog vijf projecten lopen in andere landen. Als die in zijn afgerond stopt de onderneming met buitenlandse avonturen. Dinsdag zei Ballast dat deze afbouw sneller en beter dan verwacht loopt. Met het dichtdraaien van de geldkraan voor de Britse dochter lijkt Ballast versneld afscheid te nemen van dit bedrijfsonderdeel. Eerder dit jaar zouden nog drie kopers zich hebben gemeld.

De splitsing was ingegeven door een bod van Egeria, de beleggingsmaatschappij van de C&A-familie Brenninkmeijer. Die waren alleen in de winstgevende Nederlandse activiteiten geïnteresseerd. Het bod van begin februari liep in april stuk omdat partijen het niet eens werden over de prijs van Ballast Nedam.