NMa onderzoekt 'postcodebeleid' in Amsterdam

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet onderzoek naar het zogenoemde postcodebeleid dat de twee academische ziekenhuizen in Amsterdam voeren. Dat heeft de mededingingswaakhond vrijdag bevestigd.

Eerder deze week vonden invallen plaats bij het Academisch Medisch Centrum (AMC), het VU Medisch Centrum (VUmc) en de vereniging Sigra, waarbij vrijwel alle zorginstellingen in de regio Amsterdam zijn aangesloten.

Het AMC en het VUmc verwijzen patiënten die gangbare behandelingen nodig hebben en buiten het eigen postcodegebied wonen, door naar een algemeen ziekenhuis in hun eigen buurt. De academische ziekenhuizen maken daar ook geen geheim van.

Capaciteit

Zij stellen dat zij dat moeten doen om wachtlijsten te voorkomen en hun capaciteit beschikbaar te houden voor de zeer specialistische zorg die alleen universitaire medische centra kunnen aanbieden.

De NMa zegt een vermoeden te hebben dat de zorginstellingen daarmee de mededingingswet hebben overtreden.

''Er is een vermoeden. Dat moeten we nu zien te staven met bewijs'', aldus een woordvoerster van de NMa. Het onderzoek moet uitwijzen of de ziekenhuizen verboden afspraken hebben gemaakt over marktverdeling en of daardoor de keuzevrijheid van patiënten in het geding is.

''We hebben niets te verbergen'', zei een voorlichter van het AMC mede namens Sigra. ''We zijn verbaasd over het onderzoek, maar zien de resultaten met vertrouwen tegemoet.''

Medewerking

Het VUmc liet in een reactie weten alle medewerking aan het onderzoek te hebben toegezegd en de uitkomsten af te wachten.

De Amsterdamse ziekenhuizen kregen woensdag rechercheurs van de NMa op bezoek. De inval bij Sigra vond donderdag plaats.

De NMa kan nog niet zeggen hoelang het onderzoek gaat duren. Als blijkt dat de ziekenhuizen in overtreding zijn, kunnen zij een boete krijgen tot maximaal 10 procent van hun omzet.

Tip de redactie