LONDEN - De contactgegevens van meer dan 170.000 werknemers en contractanten van olieconcern Shell zijn met opzet gelekt naar mensenrechten- en milieugroeperingen. Dat meldde vrijdag de krant Financial Times.

Ontevreden werknemers hebben een volledige database met de namen en nummers van vrijwel alle mensen die een vast of tijdelijk contract hebben bij Shell doorgemaild.

De actie is, zo meldt een bijgaand schrijven, ingegeven door zorgen over de activiteiten van Shell in Nigeria. De e-mail zou zijn gestuurd door ''116 bezorgde werknemers van Shell in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland''.

Telefoonnummers

De verspreide gegevens bevatten geen huisadressen. In sommige gevallen wel telefoonnummers thuis. Shell heeft bevestigd dat er inderdaad gegevens zijn gelekt, maar zei niet te geloven dat dit door ontevreden werknemers is gebeurd.

De informatie is ongeveer zes maanden oud en is mogelijk verspreid door een oud-werknemer. Shell heeft de afgelopen maanden duizenden mensen ontslagen om de moeilijke economische tijden het hoofd te bieden.