'Meer werklozen in seizoensarbeid'

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) verwacht dit jaar meer succes met het plaatsen van Nederlandse werkzoekenden op vacatures voor seizoenarbeid in de land- en tuinbouw.

Dat blijkt donderdag uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe hadden banenprojecten met werklozen in bijvoorbeeld de aspergeteelt weinig succes. Er worden vooral veel Oost-Europese werknemers ingezet. Ook zijn er veel klachten over illegale arbeid.

Oogstkalender

Maar net als vorig jaar wil Donner met behulp van onder meer een oogstkalender proberen zo snel mogelijk bij uitkeringsinstituut en werkbedrijf UWV de vacatures in beeld te krijgen.

Dankzij de kalender kan brancheorganisatie LTO Nederland bij het UWV op regionaal niveau aangeven op welk moment waar behoefte zal zijn aan wat voor soort seizoenarbeiders.

Vacatures

Toch bleven vorig jaar tweeduizend vacatures in de land- en tuinbouw onvervuld. Maar Donner is ervan overtuigd dat nu wel effectief werklozen geplaatst kunnen worden.

Daarbij wijst hij op de economische situatie met minder vacatures en meer werkzoekenden. ''Het is van groot belang iedereen in te zetten'', aldus de minister.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie