Maxeda overweegt verkoop V&D en Bijenkorf

AMSTERDAM - Maxeda, de retailorganisatie achter winkelketens als de Bijenkorf en Praxis, overweegt de modedivisie te verkopen.

Tot deze tak behoren de winkelketens V&D, inclusief restaurantformule La Place, de Bijenkorf, Hunkemöller en M&S Mode. Het concern kondigde de plannen voor de heroriëntatie van de modedivisie donderdag aan.

Maxeda wil de banken JPMorgan Chase en ING aanstellen om een breed onderzoek uit te voeren naar alle strategische opties voor de ketens. Verkoop van de ketens is hiervan een onderdeel.

''Maar we sluiten niets uit'', aldus een woordvoerder van het concern. ''Alle opties die je kan bedenken, willen we nu onderzoeken. We zouden ketens in zijn geheel kunnen verkopen, of in delen. Alles is denkbaar.''

Kopers

Het is volgens de woordvoerder te vroeg om te zeggen of Maxeda al praat met mogelijke kopers. Of geïnteresseerden zich al bij Maxeda hebben gemeld wilde hij evenmin zeggen.

De retailorganisatie hoopt voor het einde van het jaar duidelijkheid te hebben over de plannen met de modedivisie. ''Wij zijn ervan overtuigd dat onze modewinkelketens nu klaar zijn voor de volgens stap in hun ontwikkeling'', aldus topman Tony DeNunzio van Maxeda.

Investeerders

Het concern, het voormalige Vendex KBB, is sinds 2004 in handen van een groep investeerders waaronder het Amerikaanse investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en het Nederlandse AlpInvest.

Aan DeNunzio de taak om een aantal in het slop geraakte ketens nieuw leven in te blazen. Deze werden tegen het licht gehouden en gemoderniseerd.

Schaap

Zo werd warenhuis V&D de afgelopen jaren grondig gerestyled en werd HEMA verkocht. Eind december nog verkocht Maxeda de juweliersketen Schaap en Citroen.

Maxeda had in het gebroken boekjaar 2008/2009 inkomsten van 3,16 miljard euro en behaalde een bedrijfsresultaat (ebitda) van 223 miljoen euro.

De hele modedivisie was in dat jaar goed voor een omzet van 1,75 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 96 miljoen euro. Wat de afzonderlijke ketens omzetten wordt nooit door Maxeda bekendgemaakt.

Maxeda heeft bijna veertienhonderd winkels en ruim 26.000 mensen in dienst.

Tip de redactie