Voorlopig geen EU-steun voor Griekenland

BRUSSEL - De EU-landen springen het in financiële nood verkerende Griekenland voorlopig niet bij. Ze vinden dat de Grieken eerst maar hun torenhoge begrotingstekort moeten proberen weg te werken.

Dat blijkt uit een verklaring waarover de EU-leiders het donderdag eens zijn geworden tijdens een top in Brussel.

Daarin staat dat Griekenland het tekort van bijna 13 procent dit jaar met 4 procent moet zien te verlagen.

Vorderingen

De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zullen de vorderingen nauwgezet in de gaten houden.

De eurolanden zijn ''zonodig bereid de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen''. Op dit moment hebben de Grieken nog niet om financiële steun gevraagd, aldus de verklaring van de EU-leiders.

Klare boodschap

EU-president Herman Van Rompuy noemde de verklaring ''een hele klare politieke boodschap''. Hij had het ook over ''een politieke verbintenis tot solidariteit, mocht dat noodzakelijk zijn.''

Premier Jan Peter Balkenende zei na de top dat ''Griekenland de problemen zelf heeft veroorzaakt. Het land moet ze ook zelf oplossen.'' Op wat er gebeurt als de Griekse situatie verder escaleert, wilde de premier niet vooruitlopen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak donderdag duidelijk uit dat er geen EU-geld voor Griekenland op tafel mag komen. Wat de Kamer betreft moeten de Grieken maar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aankloppen.

Griekenland dreigt door zijn financiële problemen het vertrouwen van de kapitaalmarkten te verliezen. De koers van de euro is daardoor onder druk komen te staan.

Speculaties

Al weken zijn er speculaties dat de EU, of de lidstaten die de euro hebben ingevoerd, de regering in Athene zullen bijspringen. Kort voor de top zeiden enkele regeringsleiders dat de EU de Grieken zal helpen.

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann en de Poolse premier Donald Tusk zinspeelden op leningen aan het land. Concrete afspraken hierover bleven echter uit.

De EU-leiders spraken tijdens de top ook over een gezamenlijke economische strategie voor de komende tien jaar om banen en werk te scheppen. Ze willen zich daarbij concentreren op een beperkt aantal doelstellingen en zo voorkomen dat er afspraken worden gemaakt waaraan zich vervolgens niemand houdt.

Prikkels

Om lidstaten te stimuleren hun best te doen, willen ze financiële prikkels introduceren, bijvoorbeeld via subsidies uit de EU-fondsen of leningen van de Europese Investeringsbank.

Van Rompuy, die donderdag zijn eerste EU-top leidde, toonde zich na afloop enthousiast over de ''eendrachtige en productieve'' sfeer bij de regeringsleiders. Hij wil het liefst elke maand een EU-top houden. Maar Balkenende ziet dat niet zitten. Het reguliere aantal van vier toppen per jaar is wat hem betreft voldoende. 

Al het nieuws rond Griekenland en de eurocrisis.

EU-top Brussel

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie