BRUSSEL - De EU-landen zijn bereid het in financiële nood verkerende Griekenland met kredieten te helpen. De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann heeft dat woensdag gezegd aan de vooravond van een EU-top.

Volgens Faymann zou het geld kunnen worden toegekend via het Internationale Monetaire Fonds (IMF). ''Het gaat niet om gratis geld of subsidies, maar om leningen met rente'', onderstreepte de Oostenrijkse kanselier.

De EU-leiders beraden zich donderdag over de situatie in Griekenland. Door zijn hoge tekorten dreigt dat land het vertrouwen van de kapitaalmarkt te verliezen, waardoor de euro onder druk komt te staan.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben woensdag telefonisch beraad gehad over de Griekse problemen. Ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank was daarbij betrokken.

Voorwerk

Bij deze besprekingen zou 'voorwerk' zijn verricht voor de top van donderdag.

Ook premier José Luis Zapatero van huidig EU-voorzitter Spanje zei woensdag dat de EU Griekenland zal steunen. Hij lichtte niet toe wat hij daarmee bedoelde.

Geruchten over een Europees steunplan voor Griekenland doen al weken de ronde. Woensdag leefden de beurzen kortstondig op na geruchten dat er zo'n plan in de maak was.