HILVERSUM - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank wil de parlementaire commissie-De Wit bewijzen laten zien dat IJsland heeft beweerd dat zijn depositogarantiestelsel de spaartegoeden van Nederlandse spaarders bij Icesave kon garanderen.

Wellink verwees woensdag in tv-programma Nova naar notulen van overleg met de IJslandse toezichthouder op het bankwezen.

De bankpresident voelde zich geroepen te reageren nadat de voormalige IJslandse minister Björgvin Sigurdsson van bank- en handelszaken eerdere beweringen van Wellink tegenover de commissie-De Wit een ''onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid'' had genoemd.

Wellink zei in Nova dat de IJslandse toezichthouder duidelijk had gemaakt dat het depositogarantiestelsel van IJsland ''gezond'' was.

Spaartegoeden

De afloop is bekend. Icesave kapseisde in oktober 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis. De Nederlandse staat betaalde Nederlandse spaarders tot 100.000 euro van hun spaartegoeden terug, maar eist nu dat IJsland de voorgeschoten bedragen terugbetaalt.

De commissie-De Wit sprak Wellink onlangs over Icesave in het kader van haar onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis.