DNB kritisch over DSB-commissarissen

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar juni forse kritiek geuit op het functioneren van de commissarissen bij de inmiddels failliete DSB Bank. Dat zou blijken uit een brief van DNB die in handen is van RTL-Z.

Zo toonden de commissarissen, onder wie Ed Nijpels, zich te afzijdig bij het aannemen en ontslaan van Frank de Grave als financiële topman.

Bij de selectie is de raad van commissarissen 'te weinig (zichtbaar) betrokken geweest'. De Grave vertrok enkele maanden nadat hij was aangesteld, naar eigen zeggen vanwege 'onvoldoende match in persoonlijke verhoudingen' met DSB-baas Dirk Scheringa.

Ook bij het vertrek van De Grave hebben de commissarissen in onvoldoende mate tijdig geprobeerd inzicht te krijgen in de problematiek die leidde tot de breuk, staat in een fragment van de brief die RTL op zijn website heeft gepubliceerd.

Onderzoek

DNB voert momenteel een onderzoek uit naar het functioneren van de bestuurders en toezichthouders bij DSB, onder wie ook huidig topman van ABN Amro, Gerrit Zalm.

Nijpels is tegenwoordig bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP. Hij heeft gezegd dat hij zijn functie neerlegt als blijkt dat hij als commissaris bij de DSB Bank heeft gefaald.

Zorgwekkend

DNB verwijt de commissarissen verder laksheid toen in het najaar van 2007 de bank door de toezichthouder onder verhoogd toezicht werd geplaatst.

Dit hadden de commissarissen als 'zeer zorgwekkend' moeten ervaren, maar de toezichthouder laat in de brief weten bij hen geen 'sense of urgency' te hebben herkend om de zaak tot een goede afloop te brengen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie