Bos heeft alle vertrouwen in Grieks noodplan

AMSTERDAM - Minister Wouter Bos gaat er vanuit dat Griekenland zijn financiën binnen twee jaar weer op orde heeft, zo heeft hij de Tweede Kamer dinsdagavond laten weten.

Griekenland kampt met een begrotingstekort van 12,7 procent van het bruto nationaal product (BNP) en een staatsschuld van zo’n 290 miljard euro (113 procent van het BNP), waardoor het land steeds meer moeite krijgt om zijn schulden te financieren.

De Griekse premier George Papandreou liet woensdag na beraad met de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat zijn regering alles in het werk zal stellen om het tekort op de overheidsbegroting dit jaar nog terug te dringen naar 8,7 procent.

Het voornemen van het Zuid-Europese land om het begrotingstekort in 2012 teruggebracht te hebben naar 2,8 procent is volgens Bos 'een uitermate forse consolidatie', maar hij heeft vertrouwen in de manier waarop Griekenland dit denkt aan te gaan pakken.

Stakingen

Zo worden ambtenarensalarissen bevroren, werkloosheidsuitkeringen verlaagd en wordt het pensioenstelsel versoberd. Als gevolg hiervan wordt het land woensdag platgelegd door landelijke stakingen door ontevreden burgers.

Verder moet het vertrouwen in de Griekse statistieken hersteld worden, nadat het land jarenlang te lage tekorten opgaf. Het land hoopt dit voor elkaar te krijgen door onder meer het onafhankelijk maken van het Griekse statistische bureau en de oprichting van een parlementair begrotingsbureau.

IMF

Bos bericht verder dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op dit moment 'technische assistentie' verleent aan de Griekse regering.

Nederland zal de uitvoering van het programma nauwgezet in de gaten houden, zo meldt hij. "Een snelle en rigoureuze implementatie van de aangekondigde maatregelen is nu immers cruciaal."

Duitsland

Financiële steun van Europese landen is niet nodig volgens Bos, maar volgens twee Duitse Europarlementariërs en anonieme bronnen in de Wall Street Journal overweegt Duitsland financiële hulp voor de Grieken.

Europese regeringsleiders en president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank vergaderen donderdag tijdens een informele top in Brussel over de onrust in de eurozone. Ook Portugal, Spanje en Italië kampen met begrotingsproblemen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie