ROTTERDAM - Bij de Rotterdamse vervoerder RET, waar sinds ruim een jaar alleen nog met de ov-chipkaart in de metro gereisd kan worden, vergeet 0,5 procent van de mensen uit te checken.

De RET vervoert dagelijks ongeveer 600.000 mensen, 85 procent daarvan maakt inmiddels regelmatig gebruik van de ov-chipkaart, ook in de bus en tram.

Dat zei een woordvoerster van het bedrijf woensdag. Per week zouden dus ruim 10.000 mensen vergeten uit te checken. En van dat aantal vraagt maar 35 procent geld terug.

De rest van het geld blijft bij de RET. Toch stelt de RET dat het bedrijf er niet aan verdient.

''Omdat de administratiekosten hoog zijn en de reiziger zo goed als het hele bedrag terugkrijgt, ook al hebben ze wel gereisd.''

In kas

De RET geeft mensen die vergeten uit te checken, voorlopig nog hun geld terug. ''We weten nog niet wanneer we daarmee stoppen.''

Zodra de RET geen geld meer teruggeeft, blijft al het geld wel bij de vervoerder in kas.

De vervoersbedrijven mogen ieder voor zich bepalen of zij mensen geld teruggeven, als zij vergeten uit te checken, aldus een woordvoerster van het ministerie van Verkeer.

Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz, ook actief in de Rotterdamse regio, wil wel snel paal en perk stellen aan de 'coulanceregeling' om mensen geld terug te geven als zij vergeten uit te checken.

''Daar gaan we geen weken mee door'', zegt een woordvoerster. ''Als het er echt heel veel zijn misschien iets langer.''

Connexxion

Connexxion, de derde vervoerder die actief is in de regio, zet er geen termijn op. ''We bekijken het per geval. Als je vaak genoeg je hoofd stoot, leer je het vanzelf af.''

Vanaf donderdag kan in de regio Rotterdam uitsluitend nog met de ov-chipkaart gereisd worden in het openbaar vervoer.

Uitgegeven

Volgens TLS, de organisatie achter de ov-chipkaart, zijn er inmiddels 6,5 miljoen ov-chipkaarten uitgegeven aan de vervoerders.

Per week vinden er gemiddeld 1,5 miljoen transacties plaats, wat zoveel betekent dat in een week een miljoen keer in- en uitgecheckt wordt of een kaart wordt geladen.