IJslandse ex-minister vindt Wellink 'onbeschoft'

AMSTERDAM - DNB-president Nout Wellink probeert de schuld voor het Icesave-debacle op het bordje van de IJslandse regering te schuiven.

Dat stelt de IJslandse voormalig minister van bankzaken Björgvin G. Sigurdsson in een ingezonden brief in de Volkskrant. Hij reageert op de verklaring die Wellink heeft afgelegd voor de commisie-De Witt, die de financiële crisis onderzoekt.

Wellink beweert volgens hem dat het mis is gegaan doordat IJsland hem zou hebben voorgelogen over Icesave. Sigurdsson spreekt van een 'onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid' die hij niet over zijn kant kan laten gaan.

Formeel antwoord

Hij wijst erop dat Wellink tijdens het verhoor zelf heeft aangegeven dat IJsland formeel 'nee' heeft geantwoord op de vraag of het garant kon staan voor de betalingen die volgen uit het depositogarantiestelsel. Het niet-formele en 'werkelijke' antwoord zou echter 'ja' zijn. Volgens de oud-minister heeft De Nederlandsche Bank te weinig waarde gehecht aan het formele antwoord.

Frankrijk

DNB had volgens Sigurdsson beter een voorbeeld kunnen nemen aan de Franse collega's. Waar Icesave toegang kreeg tot de Nederlandse markt, werd die in Frankrijk geweigerd.

Wellink zou er volgens de oud-minister beter aan doen beschuldigingen van leugens achterwege te laten en te zoeken naar een duurzame oplossing.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie