AMSTERDAM - De herstructurering van Opel gaat 3,3 miljard euro kosten. Daarvan wil het Duitse bedrijf 2,7 miljard euro lenen bij de Europese landen waarin het bedrijf gevestigd is.

Dat zei Opel-topman Nick Reilly dinsdag bij de bekendmaking van de toekomstplannen voor het zorgenkindje van General Motors. Opel wil voor 1,5 miljard euro aankloppen bij de Duitse overheid, voor de rest doet het een beroep op andere Europese landen.

General Motors wil de komende vijf jaar 11 miljard euro investeren in nieuwe auto's om het merk in 2012 weer winstgevend te laten zijn. "Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een succesvolle toekomst," aldus Reilly. De Duitse overheid buigt zich nu over het voorstel.

De topman herhaalde zijn voornemen om ongeveer 8.300 banen te schrappen en de capaciteit van zijn Europese fabrieken met 20 procent te verlagen. Momenteel werken er 48.000 mensen bij Opel.

Antwerpen

De meeste ontslagen vallen door het sluiten van de fabriek in Antwerpen (2.377 banen). De fabriek in het Duitse Bochum moet met 1.799 man inkrimpen.

In Rüsselsheim verdwijnen 862 banen en in Eisenach en Kaiserslautern 300. Ook in Spanje vallen ontslagen: 900 banen verdwijnen in Zaragoza. In Groot-Brittannië worden 150 banen geschrapt op de verkoopafdelingen en 369 in de fabriek in Luton.