Kamer wil fouten met starters uit WW rechtzetten

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat fouten van uitkeringsinstituut UWV in de zelfstandigenregeling, waarmee WW'ers met behoud van uitkering een eigen bedrijf kunnen beginnen, worden rechtgezet.

Dat hebben regeringspartijen CDA, PvdA en oppositiepartij VVD dinsdag gezegd. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer oordeelde dinsdag dat de werklozen niet goed zijn behandeld en op het verkeerde been zijn gezet bij de uitleg van de regels.

Daardoor werden WW'ers die voor zich zelf waren begonnen, later geconfronteerd met terugvordering van uitkeringsgeld en boetes.

Steun in de rug

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zijn de conclusies van de ombudsman ''een steun in de rug voor al die mensen die uitgemaakt zijn voor fraudeur''. Zijn VVD-collega Stef Blok stelt ook dat de nieuwe feiten reden zijn om met een nieuwe procedure recht te doen aan mensen die al door de rechter zijn veroordeeld.

Onderzoek

Na een gesprek tussen de ombudsman en de Kamer zei Van Hijum dat nog wel goed onderzocht moet worden op welke wijze het best recht gedaan kan worden aan gedupeerden. ''Want we moeten voorkomen dat de kwaden van de goeden profiteren. Je hebt ook echte fraudeurs en mensen die beter hadden moeten weten.''

Tip de redactie