DEN HAAG - Het UWV, de organisatie die de WW-uitkering regelt, heeft mensen met een uitkering die een eigen onderneming begonnen, niet goed behandeld.

Dat maakte de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dinsdag bekend na onderzoek dat hij op verzoek van de Tweede Kamer heeft verricht.

Wie WW ontvangt, mag met behoud van uitkering een eigen bedrijf beginnen. De uren die aan het eigen bedrijf zijn besteed, moeten worden opgegeven bij het UWV.

In de afgelopen jaren hebben UWV en Belastingdienst controles uitgevoerd op misbruik van de regeling in de periode 2004-2006. Ongeveer drieduizend zogeheten zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn vervolgens geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes.

Fraude

De vakcentrale FNV trok vorig jaar aan de bel, omdat uit veel dossiers zou blijken dat WW'ers niet goed zijn voorgelicht en daarmee ten onrechte van fraude zijn beschuldigd. Daarna begon ook de Kamer te twijfelen of mensen wel terecht van fraude werden beschuldigd en vroeg Brenninkmeijer onderzoek te doen.

Verkeerde been

Volgens de ombudsman zijn veel zzp'ers door medewerkers van het UWV op het verkeerde been gezet. Er werd vaak geadviseerd het niet te nauw te nemen met de gewerkte uren die moesten worden opgegeven. Dat zou de levenskansen van de nieuwe onderneming vergroten.

De FNV voelt zich ''bevestigd in haar oordeel dat duizenden zzp'ers ten onrechte van fraude zijn beticht en financieel zijn vervolgd''.

De vakcentrale wil dat er snel duidelijkheid komt voor de gedupeerde zelfstandigen. ''Tweede Kamer en kabinet moeten dit onrecht herstellen'', zei FNV-bestuurder Leo Hartveld.

Boetes

''Ongeveer drieduizend mensen zuchten al jaren onder naheffingen en boetes van fikse bedragen, soms tot in de tienduizenden euro's'', zei een woordvoerder van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). De vereniging wil dat er snel wordt gewerkt aan een oplossing voor deze ondernemers.

''Waar er sprake is geweest van onvoldoende informatie, moet dit uiteraard betreurd worden'', aldus minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Hij zei dat het rapport van de ombudsman grondig moet worden bestudeerd.

Donner stelde dat het UWV de zaken nog eens wil uitzoeken en oplossen. Een complicatie noemt hij daarbij wel dat het UWV door de rechter in de meeste gevallen in het gelijk is gesteld.