AMSTERDAM - Makelaars ronden het aantal vierkante meters van woningen die ze verkopen vaak af naar boven. Bij een steekproef van consumentenprogramma Radar onder zeven makelaars in Amsterdam en Utrecht bleken alle onderzochte makelaars er vierkante meters bij te verzinnen, soms tot wel elf meter.

Bij de woning met de elf fictieve vierkante meters, bleek de woning in werkelijkheid 56 vierkante meter te zijn.

Dat scheelt negentien procent met de geadverteerde 67 meter, waarmee de woning op Funda stond aangeprezen. In een aantal gevallen werd een gezamenlijke trap ten onrechte meegerekend.

Radar liet drie makelaars kijken naar een woning in de Indische Buurt in Amsterdam, die door de huidige bewoner werd gekocht met de omschrijving dat die 53 vierkante meter was.

Twee makelaars wilden dit naar boven afronden tot 55 vierkante meter, de derde stelde zelfs voor de woning aan te melden als zestig vierkante meter.

Kleiner

Bij nadere inspectie bleek de woning kleiner dan gedacht. Volgens de richtlijnen van de NVM-makelaars meet de woning slechts 44 vierkante meter, meldt Radar.

De Vereniging Eigen Huis noemt de voorbeelden 'onbestaanbaar' en spreekt van bewust verkeerde voorlichting. De organisatie noemt het ook opvallend dat geen enkel huis te klein werd ingeschat. De NVM reageert maandagavond in de uitzending.

Triest

De Nederlandse Vereniging van Makelaars noemt de bevindingen 'triest', zei voorzitter Ger Hukker. "Wij staan normaal voor kennis en integriteit, maar uit de uitzending blijkt dat dat laatste niet helemaal klopt."

Hukker zei dat NVM-makelaars die over de schreef gaan maatregelen kunnen verwachten.

Hukker wijst erop dat NVM-site Funda al wordt aangepast. De oppervlakte van bijvoorbeeld de tuin wordt straks apart vermeld en niet meer onder de noemer woonoppervlakte.