UTRECHT - Ongeveer 150 medewerkers van de Utrechtse stadsreiniging voeren dinsdag actie in het stadhuis van Utrecht. De vuilnismannen willen een betere CAO. ''Wij willen centen zien'', riepen zij luid, toen zij het stadhuis binnenliepen.

De vuilnismannen overhandigden een petitie aan wethouder Piet van der Sluijs (personeel, Christen Unie).

''Deze mannen zijn voor dag en dauw op. Ze zorgen dat de stad schoon is. Ze verdienen een fatsoenlijke loonsverhoging'', zei voorzitter Edith Snoey van vakbond Abvakabo FNV. De actievoerders hoonden de reactie van Van der Sluijs weg.

Wasmachine

''We staan met onze rug tegen de muur'', zei vuilnisman Jan van Batenburg, die ruim veertig jaar voor de gemeente Utrecht werkt. ''Ik kan de eindjes maar net aan elkaar knopen.'' Van Batenburg verdient iets minder dan 1500 euro netto per maand. ''Gaat de wasmachine kapot, dan kan ik geen nieuwe kopen.''

Protesten

De actie van de vuilnismannen is de tweede staking in een reeks van protesten van gemeente- en provincieambtenaren. Beide groepen hebben weliswaar een eigen cao, maar bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao zien zowel gemeente- als provincieambtenaren dat hun werkgevers geen inflatiecorrectie willen toepassen.

De vakbonden eisen een loonstijging van 1,5 procent, terwijl de werkgevers de nullijn willen hanteren.

Scheurtjes

Bij de cao-overleggen zitten de vakbonden rond de tafel met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Toch zijn de protestacties gericht op de afzonderlijke gemeente- en provinciebesturen. De vakbonden hopen via deze overheden scheurtjes te veroorzaken in het standpunt van VNG en IPO over de nullijn.

De volgende actie in de protestreeks is in Flevoland. Daar overhandigen provinciemedewerkers woensdag een petitie aan het provinciebestuur. Dit gebeurt eveneens in enkele gemeenten in deze provincie.

Petitie

Donderdag houden ambtenaren van de gemeente Haarlemmermeer een korte werkonderbreking en overhandigen ook zij een petitie aan het college van burgemeester en wethouders. Dinsdag 16 februari staat een werkonderbreking gepland in Hoorn.

Utrechtse vuilnismannen staken