AALSMEER - Bloemenveiling FloraHolland heeft een slechte maand achter de rug. In januari daalde de veilingomzet met 12,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het bedrijf maandag bekend. In aantallen zakte de verkoop met 4,4 procent.

De verkoop leed volgens FloraHolland onder het koude weer. De markt- en straathandel lagen daardoor stil en vrachtwagens met bloemen en planten konden moeilijk hun bestemming bereiken door de lage temperaturen en de sneeuw.

De omzet daalde het sterkst bij snijbloemen. Kwekers van troschrysanten zagen de veilingomzet zelfs met meer dan 30 procent dalen, de opbrengst van rozen kromp met ruim 12 procent.

Ook kamerplanten waren minder in trek met een omzet die bijna 12 procent lager uitviel, terwijl de afzet met 10 procent afnam.

Belangstelling

Net als in 2009 was er begin dit jaar in de belangrijke exportmarkten Groot-Brittannië en Rusland minder belangstelling voor het Nederlandse bloemenproduct. Deze landen zijn sterk getroffen door de financiële crisis.

FloraHolland, eigenaar van zes veilinglocaties in Nederland, zag vorig jaar de omzet al met 5 procent krimpen door de economische neergang. De branche hoopt nu op een goede verkoop in de dagen voor Valentijnsdag.