DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) laat toezichthouders onderzoek doen naar agressieve verkoopmethoden van energiebedrijven.

Voor 1 mei wil ze weten of er sprake is van een ''structureel probleem'' en of de huidige regels voldoen om dit aan te pakken.

Dat liet Van der Hoeven maandag weten in antwoord op Kamervragen. Vorige maand toonde televisieprogramma Kassa hoe Oxxio, de Nederlandse Energiemaatschappij en Nuon consumenten aan huis proberen over te halen een product of dienst af te nemen.

Van der Hoeven zegt zich zorgen te maken over de praktijken. Als het nodig is, komt ze met ''aanvullende maatregelen''.

Klachten

De minister heeft brancheorganisaties EnergieNed en VME opgedragen stappen te ondernemen om misstanden te voorkomen. De toezichthouders NMa en Consumentenautoriteit hebben sinds 1 oktober vorig jaar tweehonderd klachten binnengekregen.

Er is inmiddels een meldpunt ingesteld voor klachten. Als er sprake is van agressieve verkoopmethoden, kan de Consumentenautoriteit boetes uitdelen tot een maximum van 450.000 euro.

Urgentie

CDA-Tweede Kamerlid Liesbeth Spies, dat vragen had gesteld over de kwestie, is niet helemaal tevreden met de toezeggingen van de minister. ''Dit is te dun, ik verwacht meer urgentie'', aldus het Kamerlid.

Spies wil dat er scherp wordt gekeken of de provisiebasis waarop verkopers werken problemen in de hand werkt. Ook vindt ze het tijd dat er boetes worden uitgedeeld en verwacht ze sneller uitsluitsel over het onderzoek. Spies overweegt aanvullende vragen te stellen aan de minister.