AMSTERDAM - De door de Nederlandse staat verworven onderdelen van ABN Amro vormen weer een onafhankelijke bank. De juridische splitsing van ABN Amro en The Royal Bank of Scotland is maandag afgerond, zo liet ABN weten.

''We hebben nu twee onafhankelijke banken die nog wel onder één bestuur vallen'', aldus een woordvoerder. Hij omschrijft dit als ''een grote stap'' op weg naar een volledig zelfstandig ABN Amro.

''We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in het separatieproces. Daarmee komt de vorming van twee onafhankelijke banken, ABN Amro Bank en The Royal Bank of Scotland, weer een stap dichterbij'', aldus bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro.

Overdracht

Naar verwachting wordt het Nederlandse deel van ABN Amro binnen twee maanden uit de holding gehaald en wordt dan ondergebracht in een nieuwe, door de Staat opgerichte, holding samen met Fortis Bank Nederland. Die overdracht moet worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB).

Op dat moment wordt de nieuwe ABN Amro Bank, met dezelfde oude naam, een zelfstandige bank met een nieuwe raad van bestuur en raad van commissarissen. ''Volledig losstaand van de RBS Group'', aldus de verklaring van ABN.

Toezichthouders

Ook worden nieuwe bestuurders en toezichthouders voor de Royal Bank of Scotland (RBS) NV benoemd, die gaan werken onder toezicht van DNB.

Steunmaatregelen

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft maandag tijdelijke goedkeuring verleend aan een pakket steunmaatregelen van in totaal 6,9 miljard euro voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Het geld dient om de scheiding van ABN Amro van haar moederbedrijf te financieren en om de kosten te dekken, die ontstaan door de fusie van ABN en Fortis.

Noodzakelijk

De goedkeuring van Kroes loopt tot 31 juli van dit jaar. Volgens de eurocommissaris is de geldinjectie noodzakelijk om de afsplitsing van de Nederlandse tak van ABN Amro mogelijk te maken. ''Ik hoop nu echt dat ABN Amro en Fortis Nederland hun integratieplannen snel afronden en hun rol als kredietverschaffer aan de reële economie in Nederland volledig oppakken'', aldus Kroes.

Minister Wouter Bos van Financiën maakte in november vorig jaar bekend 4,4 miljard euro in ABN Amro en Fortis Bank Nederland te pompen. Enkele maanden eerder kwam er al een steuninjectie van 2,5 miljard.