AMSTERDAM - De belangrijkste beursindices in Europa zijn de week met winst begonnen. Beleggers kijken reikhalzend uit naar de resultaten over het derde kwartaal die vanaf deze week naar buiten zullen komen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Bekijk video:
Modem / Breedband

In Nederland komen deze week Philips, ASML, Van der Moolen en Akzo Nobel met hun cijfers. IBM, Nokia, Intel en Motorola zijn andere bedrijven op het beleggerslijstje.

"Het barst deze week echt los en ik verwacht dat de beurs twee weken in het teken van de resultaten zal staan", aldus een beursanalist. Hij verbaasde zich wel over de omvang van het optimisme. "In de Verenigde Staten wordt gerekend op winststijgingen tot 20 procent, maar dat was al langer de verwachting", benadrukte de analist.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam liet maandag na een ochtend handel een winst zien van 5,05 punten (1,6 procent) op een stand van 328,14 punten. Hagemeyer verloor wederom fors. De daling bedroeg 4,4 procent. Vrijdag was het 30 procent nadat was gebleken dat de banken de onderneming een harde deadline hebben opgelegd om een oplossing te vinden voor de financiële problemen. Alleen Van der Moolen zakte harder en verloor 6,1 procent.

Beleggers reageerden opgelucht op de goedkeuring van de Europese Commissie voor de verkoop van de papierhandel van Buhrmann. Het aandeel was met 3,4 procent de grootste stijger. Philips maakte een koerssprong van 2 procent vooruitlopend op de dinsdag te publiceren kwartaalcijfers.

Ook ING, Aegon en Fortis wonnen bovengemiddeld. Ze stonden in de belangstelling omdat Duitse tegenhangers als Allianz en Münchener Rück flink stegen. Zij lijken te gaan profiteren van nieuwe Duitse belastingregels voor levens- en ziektekostenverzekeraars, die maandag al werden onthuld door Financial Times Deutschland. De DAX-index in Frankfurt won door die koersstijgingen 2 procent. De andere beurzen bleven iets achter. In Parijs steeg het koersgemiddelde 1,3 procent, in Londen won de FTSE-100 0,75 procent.

Euro

In de valutahandel ging de koers van de euro fors omlaag. De munteenheid noteerde aan het einde van de ochtend 1,1650 dollar tegen een slot van 1,1800 dollar vrijdag. In ponden sterling ging de euro van 0,7085 naar 0,7035 pond.

Wederom was het Wim Duisenberg die de gemoederen op de valutamarkten bezighield met een afscheidsinterview. De president van de Europese Centrale Bank pleitte in de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore voor een revaluatie van enkele Aziatische valuta's. Vorige week haalde Duisenberg al het nieuws toen hij een verdere daling van de dollar ten opzichte van de euro "onvermijdelijk" noemde.