EINDHOVEN - De huidige normen voor een goede verlichting van de werkplek deugen niet. De overheid en werkgevers baseren lichtnormen nu veelal op wat de werknemer minimaal nodig heeft om te zien, terwijl werknemers veel meer licht nodig hebben om alert te blijven tijdens het werk.

"Nu ligt de wettelijke norm in Nederland op minimaal 200 lux. De ogen kunnen zich heel goed aanpassen en zelfs bij enkel kaarslicht zien, maar het is wel vermoeiend. Beter is 2000 lux, wat overeen komt met daglichtniveau als het bewolkt en regenachtig is", aldus maandag S. Begemann, hoogleraar praktische verlichtingskunde van de technische universiteit Eindhoven.

Volgens Begemann hanteren veel bedrijven momenteel de norm van lux. "Maar dat is ook nog veel te weinig", stelt hij.

Uit lopend promotieonderzoek van G. Gornicka aan de technische universiteit Eindhoven blijkt dat personen die dagelijks van 08.00 tot 17.00 uur in een kantoorruimte zitten, in de loop van de dag wegdoezelen als zij werken met verlichting van 200 lux op het bureau. Bij deze mensen neemt het aantal 'doezelmomenten' drastisch toe (gemiddeld met de factor vijftig), terwijl bij een verlicht van lux nauwelijks verandering optreedt in de hersenactiviteit.