TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota roept wereldwijd ruim 300.000 auto's van zijn hybride paradepaardje Prius terug naar de garage wegens problemen met het remsysteem.

De terugroepactie wordt waarschijnlijk binnen enkele dagen aangekondigd. Dat meldden Japanse media zondag.

Het gaat om auto's van het nieuwste type Prius, dat in mei vorig jaar op de markt kwam. Toyota ontving in Japan en de Verenigde Staten al veel klachten over de remproblemen met de nieuwe Prius.

De auto zou een probleem hebben met de software van het antiblokkeersysteem, dat voorkomt dat een auto in een slip raakt. In Japan werden ruim 170.000 auto's van dit type verkocht en in de VS circa 100.000. In Europa en de rest van de wereld gaat het om ongeveer 30.000 voertuigen.

Kosteloos

Japanse media meldden dat Toyota-dealers te horen hebben gekregen dat de terugroepactie deze week zal worden aangekondigd. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd en nemen minder dan een uur in beslag, aldus de berichten.

Toyota heeft al erkend dat er problemen zijn met de remmen van de nieuwe Prius. Door alle auto's van het nieuwste model Prius terug te roepen naar de garage zou het concern het vertrouwen van de klanten proberen terug te winnen.

Klachten

Het Amerikaanse ministerie van Verkeer heeft al meer dan 120 klachten over de Prius binnengekregen. Automobilisten merkten dat de remmen van de Prius slecht functioneerden als ze over slecht wegdek reden. Dat zou in vier gevallen tot een ongeluk hebben geleid. De Amerikaanse verkeersveiligheidsinstantie NHTSA voert een onderzoek uit naar het remsysteem van de Prius.

Bij het Japanse ministerie van Transport zijn tachtig klachten over de remmen van de nieuwe Prius gemeld. Volgens Japanse media zijn vijf ongelukken gebeurd door de remproblemen.

Gaspedalen

Toyota heeft inmiddels wereldwijd al meer dan acht miljoen auto's naar de garage moeten terugroepen wegens problemen met de gaspedalen en de automatten.

De ijzersterke reputatie van Toyota als betrouwbaar automerk liep daardoor een stevige deuk op. Toyota-topman Akio Toyoda bood afgelopen vrijdag nog zijn excuses aan voor de problemen.