BERLIJN - Het gevaar bestaat dat de euro een 'instabiele' munteenheid wordt. Het stabiliseren van de euro, te midden van de torenhoge schuldenlasten van een aantal Europese landen, is een van de grootste uitdagingen voor de Europese Unie.

Dat heeft de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zaterdag gezegd in een interview met de Duitse regionale krant Reutlinger General-Anzeiger.

''De euro loopt het gevaar instabiel te worden. Kijk naar Griekenland, Ierland en mogelijk binnenkort, Spanje, Portugal, Letland en Italië'', aldus Oettinger.

De waarde van de euro staat al weken onder druk door de zich opeenstapelende financiële problemen van deze landen. Vrijdag zakte de munt tot 1,3682 dollar, het laagste niveau in meer dan acht maanden tijd.

Voordelen

De aandelenmarkten daalden wereldwijd tot de laagste standen in drie maanden tijd door zorgen hierover. Desondanks kan de afzwakking van de euro ten opzichte van de dollar en de Japanse yen kan ook voordelen voor Europa hebben.

Een lagere euro maakt Europese producten in het buitenland relatief goedkoper, waardoor de Europese exportpositie kan verbeteren.

De opmerkingen van Oettinger staan lijnrecht tegenover die van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Vastberaden

Hij zei vrijdag bij een bijeenkomst van de zeven grootste economieën (G7) in Canada dat de euro juist stabiel zal blijven, ondanks de problemen in een aantal landen. Volgens hem is de EU zich bewust van de risico's en vastberaden om de problemen aan te pakken.

''De EU heeft Griekenland zware maatregelen opgelegd, zoals een besparingsprogramma, en zal nauwlettend in de gaten houden dat ze nageleefd worden'', aldus Schäuble.