ARNHEM - Zoutleverancier Eurosalt moet nog vrijdagavond strooizout leveren aan de provincie Gelderland.

Zoutleverancier Eurosalt moet nog vrijdagavond strooizout leveren aan de provincie Gelderland.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald, nadat de provincie vrijdag naar de rechter stapte om Eurosalt te dwingen volgens afspraak te leveren.

Het strooizout in de grootste provincie van het land is vrijwel op.

Eurosalt kwam volgens de provincie gemaakte afspraken niet na. ''Het bedrijf stelde nieuwe voorwaarden aan de levering van zout. Dat was voor ons reden om naar de rechter te stappen'', zegt een provinciewoordvoerster.

Marktwerking

Dat het bedrijf de prijs van het zout verhoogde, was volgens de provincie niet het grootste probleem. ''Wij snappen de marktwerking op dit moment ook wel. Maar de nieuwe voorwaarden gingen onder meer over tijdstip en frequentie van levering bij onze steunpunten en over de kwaliteit van het zout. Daar gingen wij niet mee akkoord.''

Gelderland besloot eerder deze week al alleen nog op veelgebruikte en belangrijke provinciale wegen te strooien wegens een tekort aan zout. Vooral wegen in de Achterhoek en op de Veluwe moeten het zonder een zoutlaag stellen.

Over de brug

De rechter heeft nu vrijdag dus gezegd dat Eurosalt vrijdagavond nog moet leveren aan Gelderland. Voor twaalf uur 's nachts moet 200 ton strooizout zijn geleverd aan verschillende steunpunten in de provincie.

Voor maandag zes uur 's middags moet Eurosalt met nog eens 300 ton over de brug komen. Als nieuw zout uitblijft levert dat grote problemen op voor de provinciale wegen, aldus een provinciewoordvoerster.

300 ton

Directeur Albert van Ommen van Eurosalt zegt dat de eerste 200 ton aan zout (zeven vrachtwagens) vrijdagavond wordt geleverd bij de provincie.

''De andere 300 ton krijgt Gelderland zaterdag'', aldus Van Ommen. Over nieuwe leveringen gaat Van Ommen opnieuw met de provincie om de tafel zitten.