MIDDELBURG - Ambtenaren van de provincie Zeeland hebben vrijdag met een werkonderbreking de aftrap gegeven van een reeks protestacties voor een betere cao.

In het provinciehuis in Middelburg legden zo'n driehonderd medewerkers twee uur lang hun werk neer.

Ook gemeenteambtenaren gaan de komende weken actievoeren. Inwoners van Utrecht merken dat dinsdag, omdat daar de vuilnismannen een dag lang staken. Volgens vakbond Abvakabo FNV gaan vierhonderd medewerkers van de stadsreiniging een petitie aanbieden aan het gemeentebestuur.

Informatiebrief

De 40.000 huishoudens die hun vuilnis dinsdag niet kwijt kunnen, krijgen deze week een informatiebrief van de gemeente Utrecht. Het gaat om de wijken Utrecht-Oost, Kanaleneiland en Oog in Al.

Gemeente- en provincieambtenaren hebben een aparte cao. Maar bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao zien beide partijen dat hun werkgevers geen inflatiecorrectie willen toepassen. De vakbonden eisen een loonstijging van 1,5 procent, terwijl de werkgevers de nullijn willen hanteren.

Petities

Donderdag hebben ambtenaren van de gemeente Haarlemmermeer een soortgelijke actie gepland als hun Zeeuwse collega's. In Flevoland overhandigen provinciemedewerkers woensdag eveneens een petitie aan het provinciebestuur. Volgens een woordvoerster van Abvakabo FNV gebeurt dit woensdag ook in enkele gemeenten in Flevoland.