ASSEN /DE WIJK - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen wil de komende vijftien jaar meer aardgas winnen in het Drentse De Wijk.

Daarbij past de maatschappij een nieuwe technologie met stikstof toe, zo meldde de NAM vrijdag op haar website.

Het was de bedoeling dat de NAM-locatie in De Wijk in 2015 zou sluiten, maar met de nieuwe technologie kan er langere tijd gas uit het bestaande veld worden gewonnen.

Vermoedelijk tot het jaar 2030. ''We kunnen naar verwachting zo'n 2 miljard kubieke meter aardgas extra winnen'', aldus de NAM. ''Dat is voldoende om alle Drentse huishoudens zes jaar lang van aardgas te voorzien.''

Stikstof

Normaal gesproken komt gas door de natuurlijk druk in een gasveld naar boven. Hoe meer gas uit het veld is, hoe lager de druk. Door stikstof in het veld te pompen, worden de laatste resten gas naar boven gedreven.

Voor de productie van het stikstof moet er op de NAM-locatie een luchtscheidingsinstallatie worden geplaatst, die buitenlucht scheidt in stikstof en zuurstof.

De technologie wordt volgens een woordvoerder van de NAM in Amerika al met succes toegepast in de aardolie-industrie. Als de maatschappij alle vergunningen rond krijgt, beginnen zij in 2012 met het project.