
'Studieschuld registreren bij BKR'
Bijna de helft van de studenten leent, gemiddeld zo'n 400 euro per maand, berekende het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting vorige week. De gemiddelde studieschuld na vier jaar loopt daarmee op tot ruim 15.000 euro, exclusief rente.
De studielening is de belangrijkste lening die studenten hebben. Daarnaast leent 16 procent nog ergens anders. Bijna een op de vijf (19 procent) van de studenten staat regelmatig of altijd rood tot een gemiddeld bedrag van 625 euro.
Als het plan doorgang zou vinden, krijgen zeker 131 duizend van de in totaal 650 duizend studenten een BKR-registratie.
Hypotheek
Het Nibud maakt zich zorgen over de hoge studieschulden. Volgens de budgetorganisatie zou de dreiging van een BKR-registratie studenten afschrikken om hoge bedragen te lenen. Met een dergelijke registratie is het lastig om andere leningen af te sluiten, bijvoorbeeld een hypotheek.
''Het is belangrijk dat het inzichtelijk wordt, zodat andere kredietverstrekkers weten waar ze aan toe zijn. Schuld belemmert je bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek,'' aldus het Nibud. De registratie maakt het voor de student ook duidelijk. ''Je ziet om welk bedrag het gaat.''
Huis of auto
Onder andere BKR zelf en de Nederlandse Vereniging van Banken zien wel wat in het idee van het Nibud. De Landelijke Studentenvakbond reageert daarentegen geschokt.
"Een BKR is niet het juiste middel. Straks zijn we klaar met studeren, vinden we een baan en kunnen we geen huis of auto meer kopen", zegt voorzitter Gerard van Oosterwijk. "Waarom voert de IB-Groep niet eerst een gesprek bij het aangaan van grote leningen."