AMSTERDAM - IJsland hoopt niet dat de Europese Unie de gebeurtenissen rond de bank Icesave in verband zal brengen met broodnodige fondsen die het land nodig heeft van het Internationale Monetaire Fonds.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir sprak daar donderdag over met de voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso.

Het Scandinavische land wacht mogelijk de potentieel rampzalige gevolgen van een referendum over terugbetaling van Icesave-tegoeden aan Britse en Nederlandse spaarders.

Peilingen

Uit peilingen blijkt dat IJslanders in meerderheid tegen het plan voor terugbetaling zijn dat het IJslandse parlement eind vorig jaar presenteerde. De president van het land ging er toen niet mee akkoord en sprak zijn veto uit. Het voorstel wordt nu op 6 maart in een referendum aan de bevolking voorgelegd.

Volgens Sigurdardottir voelen veel IJslanders zich 'het slachtoffer van gebrekkige EU-regels en vinden de meesten dat de last van het Icesave-debacle eerlijk over de drie landen verdeeld moet worden'.

Het kleine IJsland is afhankelijk van fondsen van het IMF om uit zijn economisch dal te klimmen.