WASHINGTON - President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft donderdag een breed initiatief ontvouwd om buitenlandse markten open te wrikken voor Amerikaanse export. Hij richt zich vooral op landen als China, India en Brazilië.

Obama wil de export in vijf jaar tijd verdubbelen. Een speciale commissie op kabinetsniveau krijgt tot taak een strategie te ontwikkelen om markten voor diverse sectoren te identificeren.

Ook moet die proberen handelsbarrières te slechten.

Banen

Obama wil twee miljoen banen creëren en het opvoeren van de export moet daarbij helpen. De eerste elf maanden van vorig jaar vertegenwoordigde de Amerikaanse export een waarde van 1,4 biljoen dollar. In heel 2008 was dat 1,8 biljoen dollar.

Dat kan beter, aldus minister van Handel Gary Locke. ''De Amerikaanse export als percentage van het bruto binnenlands product ligt en stuk lager dan dat van onze grootste economische concurrenten.''

Iedere miljard dollar aan export levert in de maakindustrie 6250 banen op, rekende de minister voor. Betere toegang tot buitenlandse markten is dan ook belangrijk, stelde Locke.

,