BILTHOVEN - De Stichting Hypotheekleed wil de schade van gedupeerden van DSB Bank verrekenen met de leningen die zij bij de bank zijn aangegaan.

Dat heeft de stichting voorgesteld aan de curatoren, zo meldde voorzitter Pieter Lakeman donderdag.

Het voorstel betekent in de praktijk dat het schadebedrag van de hypotheek of het consumptieve krediet bij de failliete bank wordt afgetrokken. Het voordeel daarvan is dat DSB-klanten hun schade helemaal en snel krijgen vergoed, stelt Lakeman.

Als de gedupeerden niet verrekenen, moeten zij met schuldeisers meedelen in de boedelopbrengst van DSB. Lakeman schat dat de uitkering dan ,,in de buurt van 80 procent'' van de schadeclaim komt.

Schadeclaim

Hypotheekleed diende vorige week namens alle klanten van DSB een schadeclaim van 2,8 miljard euro in bij de curatoren van de failliete bank. DSB zou klanten hebben gelokt met lage rentetarieven voor hypotheken en andere kredieten, om daar dure verzekeringen bij te kunnen verkopen.

De Stichting Hypotheekleed wil dat de verzekeringen voor 90 procent worden vergoed. Eventuele oversluitkosten moeten helemaal worden teruggegeven.

Verder stelt Lakeman voor dat de gedupeerden hun rentekosten krijgen verrekend.