DEN HAAG - Minister van Financiën Wouter Bos vindt niet dat hij fouten heeft gemaakt in de manier waarop hij is omgegaan met de kredietcrisis en later de financiële crisis. Wel zei hij eindverantwoordelijke te zijn in de hele kwestie.

Bos zei dat donderdag tegen de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis.

''In politieke zin ben ik de enige die ter verantwoording geroepen kan worden, of ik nou verwijtbaar ben geweest of niet.''

Bos trad in februari 2007 aan als minister van Financiën. Hij gaf het groene licht voor de opdeling van ABN Amro en moest deze bank later nationaliseren. Ook gaf Bos enkele Nederlandse financiële bedrijven miljardensteun.

Advies

Bos verklaarde in de aanloop naar de kredietcrisis ''geen adviezen te hebben gekregen om op te treden''.

Bos reageerde daarmee desgevraagd op uitspraken van Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB).

Die zei eerder deze week tegen de commissie dat hij al in een vroeg stadium waarschuwde voor de aanstaande problemen. Bos zei ook niet gewaarschuwd te zijn voor ''dingen die ik deed of naliet''.

Overleg

Wel stelde Bos veel met Wellink te hebben overlegd. ''We hebben de situatie vaak gezamenlijk doorgenomen om te begrijpen wat er aan de hand was. In zekere zin tastten we in het duister.''

Bos zei dat hij absoluut niets te klagen heeft en ''volledig vertrouwen'' heeft in De Nederlandsche Bank en in president Wellink. ''De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in alle fasen gedaan wat ze moest doen.''

Onderdeel

''Ik heb buitengewoon goed met hem samengewerkt.'' Tegelijk stelde Bos dat DNB wel onderdeel is van het systeem van toezicht dat wereldwijd de problemen in de financiële sector ''niet of te laat in de gaten had''. ''Dat is geen zaak van verwijtbaarheid, maar het is wel een feit.''

Toezichthouders waren zich er onvoldoende van bewust dat 'perverse beloningen' konden aanzetten tot verkeerde beslissingen met onverantwoorde risico's. Maar dat ligt ook aan politici die de toezichthouders ''niet dwongen op dat punt hun tanden te laten zien'', zei Bos.

Opsplitsing

Bos uitte keiharde kritiek op de vroegere ABN-topman Rijkman Groenink. Die was er verantwoordelijk voor dat de ABN zich begin 2007, toen Bos minister werd, ''al in de vernieling had gedraaid''.

Groenink had woensdag gezegd dat Bos de overname van ABN had kunnen tegenhouden en de Nederlandse schatkist daarmee 30 miljard euro had kunnen besparen.

Romantiek

Bos sprak donderdag van ''onterechte romantiek'' over de kracht van de bank in 2007. ''ABN bracht zichzelf in een positie dat ze niet meer op eigen benen konden staan.''

De raad van bestuur onder leiding van Groenink heeft een ''heel mooi Hollands kroonjuweel'' laten verworden tot een bank die ''niet meer op eigen benen kon staan''.

Cynisch

Bos was ook cynisch over de klacht van Groenink over een gebrek aan steun vanuit de politiek. Volgens Bos had juist Groenink aan de oorsprong gestaan van nieuw Europees beleid dat het de politiek in de EU-landen onmogelijk maakte om zich te bemoeien met bankfusies.

Groenink had daar, terecht volgens Bos, voor gepleit in de periode dat ABN op de Italiaanse overheid stuitte toen het de Italiaanse bank Antonveneta probeerde over te nemen.

Bos noemde het ''frappant'' dat degene die toen klaagde over de Italianen, nu klaagt dat de Nederlandse politiek ''hem niet steunde toen hij zelf prooi werd''.

Lees alles over het onderzoek kredietcrisis op NUzakelijk