BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de Griekse plannen om het buitensporige begrotingstekort van bijna 13 procent weg te werken woensdag goedgekeurd. Het dagelijks bestuur van de EU zal de Grieken wel scherp in het oog houden.

Ook opent ze een onderzoek tegen Griekenland wegens het verstrekken van verkeerd cijfermateriaal.

Athene had in eerste instantie de EU op het verkeerde been gezet door zijn begrotingssituatie veel te rooskleurig voor te stellen.

De EU-ministers van Financiën reageerden woedend toen dit enkele maanden terug aan het licht kwam.

Ambitieus

Europees Commissaris Joaquin Almunia (Monetair Beleid) noemde de Griekse plannen om het tekort in drie jaar terug te brengen tot onder de 3 procent 'ambitieus'. Hij zei dat de Europese Commissie de Griekse regering volledig steunt bij haar moeilijke taak.

Wel vindt hij dat de voorstellen op enkele punten verder zouden moeten gaan.

Drie procent

EU-landen mogen hooguit een begrotingstekort van 3 procent hebben om de koers van de euro niet in gevaar te brengen. Door de economische crisis zijn bijna alle lidstaten door deze limiet heen geschoten, maar in Griekenland zijn de problemen bijzonder ernstig.

Door het grote tekort heeft het land de grootste moeite om nog leningen te krijgen. De vrees bestaat dat het ook andere zwakke eurolanden zal meeslepen.

Salarissen bevriezen

Om haar financiën te saneren wil de Griekse regering onder meer de salarissen van ambtenaren bevriezen en een aantal belastingen verhogen. Ook wil ze de pensioenleeftijd optrekken en snoeien in de defensielasten.

De grootste fractie in het Europarlement, de EVP, wil volgende week een debat met de Europese Commissie over de situatie in Griekenland en enkele andere EU-landen met een veel te groot tekort, zoals Portugal en Spanje.

Aanpak

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann is tevreden over de aanpak van de Europese Commissie van de Griekse problemen, maar ze vreest dat de EU-lidstaten slappe knieën krijgen bij het bewaken van de EU-begrotingsafspraken.