ZOETERMEER - Ambtenaren van gemeenten en provincies gaan actievoeren voor hogere lonen. In het provinciehuis van Zeeland bijten ambtenaren vrijdag het spits af met een werkonderbreking tussen 11.00 en 13.00 uur.

Dit meldde een woordvoerster van ambtenarenbond Abvakabo woensdag.

De ambtenarenbonden willen dat de gemeenten en provincies tegemoetkomen aan hun cao-eisen.

De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgevers hanteren de nullijn. Volgens hen is er geen geld voor een structurele loonsverhoging.

Vuilophalers

Volgens de zegsvrouw zullen de acties enkele weken duren, steeds op andere plaatsen in het land. Ook gaan vuilophalers stiptheidsacties uitvoeren. Dat betekent dat zij zich precies aan hun taak houden en bijvoorbeeld het zwerfvuil laten staan.

De acties beginnen rustig, aldus vakbondsbestuurder Ruud Kuin van Abvakabo. ''Gaan de werkgevers niet overstag, dan voeren de bonden de druk op.''

Eigen cao

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) zijn een tijdje geleden stil komen te liggen. De ambtenaren van gemeenten en die van provincies hebben een eigen cao.

Bij de acties trekken zij gezamenlijk op. Mogelijk sluiten de ambtenaren van de waterschappen zich half februari bij de acties aan. Ook voor hen eisen de bonden 1,5 procent meer loon en ook daar houden de werkgevers vast aan de nullijn. Maar daar lopen de cao-onderhandelingen nog wel.