BRUSSEL - Het Europese bedrijf Swift, dat internationale banktransacties verwerkt, geeft de VS voorlopig geen inzage in Europese bankoverboekingen.

Dat maakte een woordvoerder van het bedrijf, dat in het vlak bij Brussel gelegen Terhulpen is gevestigd, woensdag bekend.

De EU-regeringen sloten eerder een regeling die de Amerikaanse autoriteiten vanaf 1 februari voorlopig het recht op inzage in Europese bankoverboekingen bood. Het Europese Parlement voelde zich gepasseerd, omdat dat er pas volgende week over stemt.

Niet toegepast

''Het akkoord wordt niet toegepast, zolang het Europees Parlement niet over het akkoord heeft gestemd'', aldus de woordvoerder. Volgens hem geeft Swift de VS al sinds 1 januari geen inzicht meer in de Europese transactiegegevens. ''Ons is ook niet gevraagd dat wel te doen'', voegde hij eraan toe.

Tegen

Het is nog onduidelijk hoe de stemming in het Europees Parlement zal aflopen. De christendemocratische EVP, de grootste fractie in het parlement, zal voor circa tweederde voorstemmen, werd woensdag duidelijk.

De socialisten, liberalen en groenen zijn vooralsnog tegen. ''De veiligheid van de Europeanen staat voorop'', aldus VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis. ''Dit akkoord is simpelweg niet goed genoeg.''

Privacybescherming

Donderdag spreekt een commissie van het Europees Parlement zich uit over Swift. Volgens Hennis is uitstel van de stemming in het voltallige Europarlement mogelijk, als de lidstaten bereid zijn tot inhoudelijke tegemoetkomingen op een aantal punten, onder meer op het gebied van de privacybescherming.