DEN HAAG - Het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om het risicovolle zakenbankieren weer te scheiden van het bankieren voor particulieren, kan bij toepassing in Nederland tot ,,levensgevaarlijke'' situaties leiden.

Daarvoor waarschuwde voormalig ABN Amro-bestuurder Wilco Jiskoot woensdag voor de commissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt.

Jiskoot wees erop dat grote bedrijven in Nederland niet gediend zijn bij kleinere banken. ''Als je straks geen bank meer hebt om transacties te doen, wie gaat het dan wel doen? '', zo vroeg hij zich af.

''Bedrijven gaan absoluut risico's lopen. Dat heeft ook consequenties voor de economie.''

Steun

Minister Bos (Financiën) heeft juist zijn steun betuigd aan het bankenplan van Obama. Bos heeft in de aanpak van de kredietcrisis al diverse keren gepleit voor een splitsing tussen 'durfbanken' en 'veilige banken'.

Door risicovolle beleggingen met spaargeld te verbieden, kan volgens hem worden voorkomen dat de staat en belastingbetaler met hoge kosten worden opgezadeld als grote banken omvallen.

Transacties

Jiskoot was als dealmaker van ABN Amro betrokken bij grote transacties in het Nederlandse bedrijfsleven. Zo was hij in 2003 betrokken bij de redding van Ahold, toen het supermarktconcern dreigde om te vallen na de bekendmaking van onregelmatigheden in de boekhouding.

Jiskoot is kritisch op voorstellen om zakenbankiers een hoger basissalaris te geven in plaats van bonussen. Volgens hem lopen de kosten van banken daardoor op.

Basissalaris

Volgens de ex-ABN-bestuurder is het beter om bankiers een relatief laag basissalaris te geven, met een bonus die over een periode van vier tot vijf jaar wordt uitgekeerd. Vertrekt de werknemer eerder, dan is hij de bonus kwijt, zo bepleitte Jiskoot.

Ook is hij voorstander van een mogelijkheid om uitgekeerde bonussen terug te halen als blijkt dat de bankier in de jaren erna slecht presteert.

Lees alles over het onderzoek naar de kredietcrisis op NUzakelijk