BERLIJN - Het tekort op de begroting van Duitsland zal dit jaar uitkomen op het record van meer dan 40 miljard euro. Dat heeft de Duitse minister Hans Eichel van Financiën zondag gezegd voor de tv-zender ZDF.

Een exact bedrag noemde hij niet, maar de tv-zender liet weten dat Eichels ministerie uitgaat van een tekort van 41,9 miljard euro. Tot nu toe staat het record van het begrotingstekort op omgerekend 40 miljard euro. Dat werd gevestigd in 1996, onder de toenmalige minister van Financiën Theo Waigel.

In de Duitse regeringscoalitie wordt gezegd dat het tekort dit jaar 4 procent van het bruto binnenlands product zal bedragen. Eerder meldde de overheid aan de Europese Commissie dat dat 3,8 procent zou worden. Duitsland zit daarmee ruim boven het maximum van 3 procent dat is vervat in het EU-stabiliteitspact, bedoeld om de koers van de euro stabiel te houden.

Eichel verklaarde zondag dat de grens wordt overschreden omdat er door de zwakke conjunctuur minder geld in de schatkist komt en de overheid tegelijkertijd meer geld moet uitgeven aan werkloosheidsuitkeringen. "Als we net zo laks waren gebleven als in 1999, zouden we nog veel meer schulden hebben''.

De oppositie liet weten dat "de spaarcommissaris zichzelf heeft opgeheven en de schuldenmaker van het land is geworden''. De komende generaties moeten de schulden nu aflossen met hogere belastingen. De oppositie meent dat Eichel maar beter kan aftreden. Dat vindt een groot deel van de Duitse bevolking inmiddels ook. Een peiling van de krant Welt am Sonntag wees uit dat 45 procent van de Duitsers de minister graag ziet vertrekken. Van 49 procent van hen mag Eichel aanblijven.