TOKIO - Het imago van de Japanse autofabrikant Toyota, dat bekend staat als een betrouwbaar merk, loopt mogelijk een nieuwe deuk op. Na de euvels met gevaarlijke matten en gaspedalen, heeft het concern er in korte tijd een derde probleem bijgekregen: de remmen.

Toyota heeft in de Verenigde Staten en Japan tientallen klachten ontvangen over remproblemen bij zijn populaire hybride auto Prius.

De meldingen worden onderzocht, heeft een woordvoerster van de Japanse autofabrikant woensdag laten weten. Het is nog niet bekend of Toyota de auto's terugroept.

In de Verenigde Staten zouden al meer dan honderd klachten over de remmen van de Prius zijn binnengekomen. Volgens een automobilist begaven zijn remmen het afgelopen juli met een ongeluk tot gevolg. Daarbij raakte twee mensen licht gewond.

Gaspedaal

De afgelopen dagen heeft Toyota, dat het Amerikaanse General Motors in 2008 inhaalde als 's werelds grootste autoproducent, wereldwijd miljoenen auto's teruggeroepen in verband met een mogelijk probleem met het gaspedaal.

In Europa gaat het onder meer om de types Aygo, Avensis, Yaris en Corolla. Het concern begint deze week met het repareren van Toyota's in de VS.

Wanneer klanten in Europa en Azië opgeroepen worden om terug te gaan naar de dealer, is nog niet duidelijk.

Boete

Ondertussen overweegt Washington de Japanners een boete op te leggen, zo heeft een Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven, dinsdag tegenover het Franse persbureau AFP verklaard.

In de VS neemt de kritiek op de manier waarop Toyota het terugroepen van miljoenen auto's heeft aangepakt, toe.

Inspanning

Eerder deze week verklaarde de Amerikaanse minister van Transport, Ray Lahood, dat Toyota pas is overgegaan tot het terugroepen van auto's na druk van de Amerikaanse regering. ''Nu handelt Toyota verantwoordelijk, maar het heeft helaas veel inspanning gekost om zo ver te komen'', aldus de minister.