UTRECHT - De medisch specialisten gaan op korte termijn geen actie voeren tegen de voorgenomen bezuinigingen van minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Op de achtergrond bereiden zij wel protesten voor. ,,Als de minister besluit ons nog meer te korten, dan volgen er acties'', zei een woordvoerster van de Orde van Medisch Specialisten dinsdag na afloop van een ledenvergadering.

De medici hebben op de bijeenkomst besloten dat zij van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) inzicht willen hebben in de cijfers waarop de bezuinigingen zijn gebaseerd.

Ze verwachten dat hieruit al blijkt dat de bezuinigingen niet op juiste gegevens zijn gestoeld en daarmee van de baan zijn.

Rechter

De orde heeft ook geprobeerd via de rechter de bezuinigingen ongedaan te krijgen. Dat is niet gelukt. De rechter stelde de minister vorige week in het gelijk, omdat het algemeen belang zwaarder weegt dan die van de medici.

Wel plaatste de rechter vraagtekens bij het cijfermateriaal en stelde voor om met de NZa om tafel te gaan. Dat gebeurt volgende week.

De medisch specialisten vechten een korting van 375 miljoen euro aan. In december kondigde Klink aan nog meer te willen besparen op de salarissen van de medisch specialisten. In totaal gaat het dan om 512 miljoen euro.