REYKJAVIK - IJsland neemt de beschuldigingen dat De Nederlandsche Bank is voorgelogen over de situatie bij de IJslandse bank Icesave ''heel serieus'' en wil te weten of ze kloppen.

Dit heeft de IJslandse minister van Economische Zaken Gylfi Magnusson dinsdag laten weten.

Arnold Schilder, tot 2008 directeur Toezicht bij de DNB, verklaarde maandag tegenover de Commissie-De Wit die onderzoek doet naar de kredietcrisis, dat de IJslandse centrale bank de DNB heeft ''voorgelogen'' over de toestand van Landsbanki, het moederbedrijf van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Schilder verklaarde dat hij samen met DNB-president Wellink herhaaldelijk bij de IJslandse centrale bank aan de bel had getrokken met zorgen over Landsbanki. Maar er kwam steeds een ''halleluja-verhaal''.

Informatie

''Een van de taken die voor ons liggen is uit te vinden of valse of misleidende informatie is gegeven door de IJslandse banken, toezichthouders en regeringsfunctionarissen aan buitenlandse toezichthouders'' verklaarde Magnusson dinsdag .

Hij hoopt dat een rapport van de speciale IJslandse commissie die de ondergang van IJslandse banken onderzoekt, ook hierover opheldering zal verschaffen.