NAGOYA/DETROIT - De ongekende terugroepactie van miljoenen Toyota's die problemen kunnen krijgen met het gaspedaal, heeft invloed op de verkopen van het merk. Mogelijk moet Toyota de verkoopprognoses voor dit jaar neerwaarts bijstellen.

Dat gaf Toyota's tweede man Shinichi Sasaki dinsdag aan.

De verwachting is dat de Amerikaanse verkoopaantallen over januari, die later dinsdag bekend worden gemaakt, al een flinke dip vertonen.

Sasaki, die bij Toyota verantwoordelijk is voor de kwaliteit, zei dat hij een grotere dan gebruikelijke impact van de terugroepactie op de verkopen verwacht. Voor dit jaar voorspelde de Japanse autoproducent eerder een verkoopplus van 6 procent.

Tik

''Wij maken ons ernstige zorgen over de verkoopprognose. Ik hoor al dat de verkopen in januari een tik hebben gekregen'', aldus Sasaki. Toyota maakt donderdag de resultaten over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar bekend.

In totaal moet Toyota wereldwijd ongeveer 8,1 miljoen auto's terugroepen, meer dan het bedrijf het hele afgelopen jaar verkocht.

De kosten van de hele operatie, inclusief het uit productie nemen van meerdere modellen, worden door analisten geschat op tussen de 1,1 miljard en 2,2 miljard dollar.