TOKIO - De Japanse autoproducent Toyota gaat de productie van acht modellen die betrokken zijn bij een wereldwijde terugroepactie, op 8 februari weer hervatten. Dat heeft het concern maandag bekendgemaakt.

Toyota zegt ook een technische oplossing te hebben gevonden voor de mogelijke problemen met het gaspedaal bij miljoenen auto's in onder meer Europa en de Verenigde Staten.

Afgelopen vrijdag kondigde Toyota een terugroepactie aan van acht modellen van verschillende bouwjaren. Onder de modellen zijn ook populaire auto's van Toyota, zoals de Aygo, de Avensis en de Camry.

In Nederland gaat het om ongeveer 95.000 auto's, die terug moeten naar de garage voor een aanpassing aan het gaspedaal.

Oplossing

Toyota verklaarde dat sommige gaspedaalmechanismen kunnen slijten. Daardoor kan het moeilijker worden het gaspedaal in te drukken en het pedaal kan langzamer terugkomen naar de normale positie.

In het ergste geval blijft het pedaal hangen. Maar daar heeft Toyota nu een oplossing voor gevonden. Dat zou volgens de ingenieurs van het bedrijf een busje zijn dat wordt ingebracht in het gaspedaalmechanisme waardoor de spanning op een veer toeneemt en het risico van een hangend gaspedaal afneemt.

''We weten wat de oorzaak is en we weten hoe we het kunnen repareren'', aldus Jim Lentz, topman van Toyota in de Verenigde Staten.

Imagoschade

Het concern begint deze week met het repareren van Toyota's in de VS. Wanneer klanten in Europa en Azië opgeroepen worden om terug te gaan naar de dealer, is nog niet duidelijk.

De terugroepactie kan voor Toyota imagoschade betekenen. Het Japanse concern had altijd een sterke reputatie als het gaat om betrouwbaarheid van zijn auto's. Het bedrijf moet nu meer auto's terugroepen dan de 7,8 miljoen die het vorig jaar verkocht.