LONDEN - Shell gaat mogelijk een samenwerking aan met de Braziliaanse ethanolproducent Cosan.

De bedrijven hebben een intentieverklaring getekend met de bedoeling een joint venture te vormen voor de productie van de biobrandstof ethanol, suiker en energie. Dat maakte Shell maandag bekend.

Het samenwerkingsverband zou een totale waarde hebben van 12 miljard dollar. Als de samenwerking doorgaat, gaan beide concerns verscheidene bestaande activiteiten in Brazilië samenvoegen.

Shell zou daarnaast in twee jaar een bedrag van ruim 1,6 miljard dollar gaan investeren in het samenwerkingsverband.

Ethanol

De nieuwe combinatie moet uiteindelijk marktleider worden in de productie van ethanol, een biologische brandstof.

Met een capaciteit van zeker 2 miljard liter per jaar, wordt de joint venture een van 's werelds grootste ethanolproducenten. Cosan en Shell praten nog over de voorwaarden voor een definitief contract.

Suikerriet

Cosan is momenteel een van de grootste verwerkers van suikerriet ter wereld. Suiker is een basisbestanddeel van ethanol. Het bedrijf werd enkele weken geleden op de zwarte lijst van de Braziliaanse regering gezet wegens de slechte behandeling van werknemers.

Korte tijd later liet de overheid weten dat dit op een misverstand berustte. De bewuste werknemers, die als slaven te werk werden gesteld, zouden via een derde partij zijn ingehuurd.

Onder meer het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart verbrak het contract met Cosan in verband met de aantijgingen, maar herstelde dat toen het bedrijf weer van de lijst werd afgehaald.