TOKIO - Het nieuwe managementteam van de Japanse luchtvaartmaatschappij JAL begint met een schone lei bij gesprekken met buitenlandse branchegenoten om nieuwe samenwerkingsvormen te onderzoeken. Dat brachten zij maandag naar buiten.

JAL vroeg vorige maand faillissement aan. American Airlines en Delta Air Lines strijden om een belang in de maatschappij om zo te kunnen samenwerken op verschillende routes.

JAL heeft 26 miljard dollar aan schulden. De maatschappij ontslaat bijna 16.000 mensen en zet het mes in het netwerk aan routes.

Monnik

Een Boeddhistische monnik die volgens eigen zeggen geen verstand heeft van de luchtvaartsector, staat sinds maandag aan het hoofd van JAL.

De 78-jarige Kazuo Inamori was een vooraanstaand zakenman in Japan, totdat hij in 1997 met pensioen ging om zich vervolgens terug te trekken in een tempel in Kyoto. Nu staat hij voor de taak om JAL weer levensvatbaar maken.

Thuismarkt

Hij weersprak geruchten dat JAL zich alleen nog op de thuismarkt zou richten en het internationale vliegverkeer de rug toe zou keren. ''Wij kunnen ons JAL niet voorstellen zonder internationale vluchten'', aldus Inamori.

Tot nu toe zag het ernaar uit dat Delta, net als Air France-KLM lid van de Skyteamalliantie, de beste papieren had. Maar volgens het nieuwe management staan het ''neutraal'' tegenover de vraag wie de nieuwe partner wordt.

Delta

Delta en zijn partners hebben een pakket ter waarde van 1 miljard dollar beschikbaar gesteld voor JAL. American Airlines, dat wil dat JAL lid blijft van de One World-alliantie met onder andere British Airways en Qantas, heeft daar 1,4 miljard dollar aan investeringen voor over.