AMSTERDAM – Een meerderheid van de NU-lezers vindt het begrijpelijk dat vliegmaatschappijen een extra bijdrage vragen aan dikke mensen.

Uit de peiling, waar ruim 18.000 stemmen op zijn uitgebracht, blijkt dat 76 procent van de mensen voorstander is van een ‘dikkentaks’.

In januari maakte Air France/KLM bekend dat mensen die niet in een stoel passen een extra ticket moeten gaan betalen. De maatregel zou per 1 april in moeten gaan.

De vliegtuigmaatschappij verdedigt het nieuwe beleid door te stellen dat de vliegveiligheid in het geding is. Als blijkt dat iemand toch niet goed in een stoel past zal diegene worden geweigerd. Volgens KLM omdat de stoelleuning probleemloos op en neer moet kunnen.

De te zware mensen kunnen wel een korting krijgen op de tweede stoel.

Verzet

De dikkentoelage stuitte direct op fel verzet van belangengroeperingen, zoals de Nederlandse Obesitas Vereniging. Zij stellen dat dikke mensen er vaak niets aan kunnen doen dat ze te dik zijn. De vereniging liet weten liever te zien dat de maatschappijen bredere stoelen ontwikkelen.

In Frankrijk noemde het Nationale Collectief van Verenigingen van Vetzuchtpatiënten (CNAO) de maatregel ‘pure discriminatie’. De SP riep de Europese Commissie op om op te treden tegen de plannen.