AMSTERDAM - Bankiers zien de politiek als grootste risico voor de bankensector. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde tweejaarlijkse peiling 'Banking Banana Skins 2010' van PricewaterhouseCoopers en financieel innovatiecentrum CSFI.

De 450 ondervraagde topbankiers, toezichthouders en regelgevers uit 49 landen plaatsen 'politieke interventie' bovenaan hun top-30 lijst van bananenschillen. Zij menen dat het 'verpolitieken' van de banken als gevolg van reddingsacties door overheden een grote bedreiging is voor hun financiële gezondheid.

Bankiers vinden dat politieke interventie hun kredietbeleid beïnvloedt, terwijl niet-bankiers vrezen dat het overeind houden van banken roekeloos gedrag bevordert. Overheden laten hun banken tenslotte toch niet omvallen, is hun redenering.

Crisis

Het is voor het eerst dat de bankiers politieke interventie noemen als potentieel risico. Het feit dat ook overregulering hoog op de lijst prijkt, wijst er volgens PwC op dat banken bang zijn voor overdreven reacties op de financiële crisis.

De ironie dat de reddende engel nu als risico wordt ervaren bevestigt nog eens de crisis in de relatie tussen banken en samenleving, stelt Rogier van Adrichem van PricewaterhouseCoopers. ''Het zal dan ook enige tijd duren voordat het onderlinge vertrouwen weer is hersteld.''

Ingrijpen

Van Adrichem: ''Met politieke interventie als belangrijkste risico en overregulering op nummer 3, is het de vraag of banken door de financiële crisis hun eigen toekomst nog wel in de hand hebben."

"Het snelle ingrijpen van de overheden om hun banken te redden heeft een ineenstorting van het financiële systeem voorkomen, maar het heeft wel de banken gepolitiseerd.''

Recessie

Veel van de genoemde bananenschillen, zoals kredietrisico's op de tweede plaats, zijn een logisch gevolg van de recessie. Er wordt onder meer gevreesd voor een tweede dip in de economie die een nieuwe golf van kredietverliezen zal veroorzaken.

Vooral de stemming in Azië is bedrukt. De ondervraagden in deze regio maken zich zorgen over een nieuwe zeepbel die het vertrouwen in de kredietmarkten opnieuw zal wegnemen.

In de top 5 van bananenschillen staan verder macro-economische trends en liquiditeitsrisico's.