WASHINGTON - Het begrotingstekort in de Verenigde Staten loopt dit jaar op tot een recordbedrag van 1,56 biljoen dollar, ofwel 10,6 procent van het bruto binnenlands product.

Dat heeft de Amerikaanse president Obama maandag gezegd. Vorig jaar bedroeg het tekort 1,41 biljoen dollar.

Obama staat zwaar onder druk om investeerders zoals China ervan te overtuigen dat hij de overheidsschuld voor de langere termijn onder controle heeft.

De Amerikaanse overheid trekt sinds vorig jaar miljarden uit voor verscheidene reddingsplannen voor het bedrijfsleven.

Doelstelling

Vorige week zei Obama in zijn eerste State of the Union toespraak dat het terugdringen van het begrotingstekort een van zijn belangrijkste doelstellingen is.

Hij wil volgend jaar 20 miljard dollar besparen door onder meer fors te gaan snijden in 120 overheidsprogramma's, waaronder prestigieuze plannen om weer een bemande vlucht naar de maan te sturen.

Terugdringen

De komende tien jaar moet het begrotingstekort zijn teruggedrongen met 1 biljoen dollar. Dit is grofweg het bedrag dat Obama's regering in reddingsplannen voor de economie heeft gepompt.

Mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, oliebedrijven en managers van investeringsfondsen raken volgend jaar hun belastingverlagingen kwijt.

Nieuw personeel

Het scheppen van banen is prioriteit nummer één voor dit jaar. Obama heeft 33 miljard dollar uitgetrokken voor een banenplan.

Dat moet kleine ondernemingen over de streep trekken om nieuw personeel aan te nemen. In de Verenigde Staten is zo'n 10 procent van de beroepsbevolking werkloos.