HILVERSUM - Oud-premier Wim Kok moet volgens PvdA-prominent en econoom Arie van der Zwan terugkomen op de manier waarop hij zich donderdag als voormalig commissaris van bankverzekeraar ING heeft verdedigd voor de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit.

De oud-partijleider van de PvdA schoot in de ogen van Van der Zwan te veel in de verdediging bij de commissie, die onderzoek doet naar de financiële crisis.

Dat zei de econoom zondag in televisieprogramma Buitenhof. Hij noemde het optreden van Kok ''ontluisterend''.

Kok stelde bij De Wit onder meer dat de financiële sector zich in de periode voor de crisis ''heel erg kortademig'' is gaan gedragen en erg gericht was op resultaten op de korte termijn.

''Het is een soort ratrace waar je je moeilijk aan kunt onttrekken'', aldus de voormalig PvdA-premier.

Risico's

Volgens Van der Zwan verdedigde de oud-partijleider op weinig overtuigende wijze het beleid van bankiers om de winst voorop te zetten, waarbij werd voorbijgegaan aan de risico's. Volgens de econoom had Kok moeten erkennen dat hij het achteraf bezien verkeerd heeft gedaan.

Hij had als commissaris meer oog moeten hebben voor het publieke belang en tegen risicovol beleid kunnen stemmen. ''Kok is het aan zichzelf en zijn stand verplicht om hierop terug te komen.''

PvdA

Van der Zwan stelde dat Kok bij de commissie er niet alleen voor zich zelf zat, maar ook als oud-partijleider van de sociaaldemocraten. Het optreden van de voormalig premier zal volgens de partijprominent zeker het beeld beïnvloeden dat het publiek van de PvdA heeft.

Volgens hem wordt het cynisme gevoed en tast het de geloofwaardigheid aan, omdat Kok op een ''doorzichtige manier'' moeilijke kwesties uit de weg ging.