AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft nog twee boetes uitgedeeld aan DSB Bank, omdat de inmiddels failliete bank fouten heeft gemaakt bij het verstrekken van kredieten.

Dat blijkt uit het tweede verslag van de curatoren van DSB.

Het gaat om boetes van 4000 euro en 24.000 euro. Deze zijn nog niet gepubliceerd door de AFM, zo merken de curatoren op. De laatste boete is op 26 januari opgelegd.

De boete van 4000 is opgelegd, omdat DSB kredieten heeft verstrekt die met het oog op overkreditering onverantwoord waren.

Kredieten

Dit gebeurde in acht van 32 dossiers die de AFM onderzocht. DSB moet nog eens 24.000 euro betalen, omdat in verscheidene dossiers onvoldoende informatie is ingewonnen bij de advisering van verzekeringen in combinatie met kredieten.

De curatoren overwegen om niet in beroep te gaan tegen de boetebesluiten. DSB deed dat wel bij boetes die eerder zijn opgelegd door de AFM.

Na het faillissement van DSB had de AFM al aangegeven verder te gaan met onderzoek naar de wijze waarop DSB kredieten heeft verstrekt.

120.000 euro

In juli vorig jaar werd bekend dat de bank twee boetes van in totaal 120.000 euro had gekregen van de financiële toezichthouder. De onderneming van Dirk Scheringa ging in oktober failliet, nadat klanten massaal hun geld van hun rekeningen hadden gehaald.

Over de leenpraktijken van DSB waren al geruime tijd veel klachten.